Friday, May 8, 2015

Cork


What is cork?
Cork is a plant matter, spongy, thickset, lightweight and watertight.
Cork consists of dead cells, full of gases and for that, is lightweight.
It's the outer layer of many trees' bark and is formed by the alteration of cellulosic tissue.
This substance exists in all the trees but to trade is used that of the "cork oak" which thrives in Spain, Portugal, Algeria, Tunisia, Maroco, South France, Corsica and Sardinia.
In Greece the said tree, grows in Arcadia (Peloponnese) and in Pindos mountains.
Generally, the higher quality cork is the Catalan one and is mainly used for wine and champagne bottle caps.
Harvesting cork is a special procedure and always occurs in summertime when the trees are full of juices.
The first harvest, (the product of which is inferior because it has great pores and lacks elasticity), occurs when the tree is 15 years old. The second harvest occurs after 10 more years and is repeated every 8 - 15 years depending on how long the tree needs to get a new bark.
Except bottle caps, from cork are manufactured buoys, various fisheries bodies, waterproof mats, waterproof clothing and footwear and etc.

Why all this information? ... Because I think is to much labor (from nature and man) to be wasted!
(Find out why I wrote this post in a few days ..... )
- ! - 
Τι είναι ο φελλός; 
Είναι φυσική ύλη, σπογγώδης, πυκνή, ελαφριά και υδατοστεγής.
Αποτελείται από νεκρά κύτταρα, πλήρη αερίων γι'αυτό και είναι ελαφρότατη.
Είναι το εξωτερικό στρώμα του φλοιού πολλών δένδρων και σχηματίζεται από την αλλοίωση του κυτταρώδους ιστού. Η ουσία αυτή υπάρχει σ' όλα τα δένδρα αλλά στο εμπόριο χρησιμοποιείται αυτή της "δρυός της φελλοφόρου" η οποία ευδοκιμεί στην Ισπανία, Πορτογαλία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Νότια Γαλλία, Κορσική και Σαρδηνία.
Στην Ελλάδα το εν λόγω δένδρο φύεται στην Αρκαδία και την Πίνδο.
Γενικώς ο ανωτέρας ποιότητας φελλός είναι ο της Καταλωνίας και χρησιμοποιείται για πώματα φιαλών κρασιού και σαμπάνιας.
Η συγκομιδή του φελλού γίνεται, με ιδιαίτερη διαδικασία, πάντα καλοκαίρι όταν τα δένδρα είναι γεμάτα χυμούς.
Η πρώτη συγκομιδή, (της οποίας το προϊόν είναι κατώτερης ποιότητας διότι έχει μεγάλους πόρους και στερείται ελαστικότητας), γίνεται όταν το δένδρο είναι 15 ετών. Δεύτερη συγκομιδή γίνεται μετά μια 10ετία και επαναλαμβάνεται ανά 8 - 15 χρόνια ανάλογα πόσο χρειάζεται το δένδρο για ν' αποκτήσει νέο φλοιό.
Από φελλό εκτός από πώματα φιαλών, κατασκευάζονται επίσης σωσίβια, διάφορα αλιευτικά όργανα, αδιάβροχοι τάπητες, αδιάβροχα ενδύματα και υποδήματα κ.α.

Και που θέλω να καταλήξω μετά από όλα αυτά τα εγκυκλοπαιδικά; ... Πολύς κόπος (και από την φύση και από τον άνθρωπο) για να πάει χαμένος! 
(Δείτε γιατί τα έγραψα όλα αυτά σε λίγες μέρες ..... )




2 comments:

Ο κόσμος της Ράνιας said...

Ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!! Θα περιμένουμε να δούμε τις δημιουργίες σου !!! Πολλά χαιρετίσματα !!

chara said...

Σ'ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου!